TILL STARTSIDAN

Kycklinggryta á 15 minutos

Publicerad 2012-01-26 20:48:13 i Allmänt,

Jag är ett stor fan av kyckling och lagar det ofta i olika former! Idag blev det en enkel gryta med inspiration från Indien. Den tar inte mer än ungefär en kvart att göra, perfekt när man vill ha en god middag men inte orkar stå i köket i timmar! Såhär gjorde jag:


För ungefär 3 portioner:

350 g kycklingfilé
300 g wokgrönsaker (blanda i det du tycker om eller ta en färdig påse wokgrönsaker)
1 burk kokosmjöl (400 ml )
½-1 påse Tandoori Chicken spice mix
1 dl vatten
1 st lime, skal och saft
Salt, peppar

Skär kycklingen i bitar och stek, salta och peppra.
Ha i wokgrönsakerna och woka i ett par minuter, ha sedan i Tandoori-kryddan och woka ytterligare någon minut. Jag hade bara i halva påsen eftersom jag tycker att det blir starkt nog, men om man är ett fan av riktigt stark mat så kan man ha i hela påsen.
Ha i kokosmjölken och vattnet och låt sjuda i några minuter. Riv i skal och pressa i saften av lime.
Servera med ris, bulgur eller couscous - whatever you waaant.

Taaadada daaaaa




Smaskens, och kram!
Jossie

Söndags-mys!

Publicerad 2012-01-22 21:57:47 i Allmänt,

Det är söndag kväll och jag är hur godissugen som helst. Rotar runt i skafferiet och kylskåpet och detta är vad jag åstakommer av en banan, lite mörk blockchoklad och en skvätt grädde;

Skär en skåra i bananen och tryck i chocklad. (så mycket choklad det bara går, såklart!)



Linda in bananen i folie och stoppa i ugnen, 200 grader i en sådär 15 minuter / en kvart.

Servera med lite grädde, eller varför inte vaniljglass? Och självklart en kopp te!




Mums filibabba!

Kram,
Jossie

Min heta soppa

Publicerad 2012-01-21 16:31:13 i Allmänt,

En kall och mörk vinterkväll är det härligt med en god soppa som värmer.
Det här är ett uppskattat recept som jag har experimenterat fram under hösten.




Jossies heta soppa;

½ purjulök
2 stora vitlöksklyftor
500g passerade tomater
4 dl vatten
2 pkt gröna linser (blötlagda)
8 potatisar
2 tsk sambal oelek
2 msk honung
salt, peppar
basilika
creme fraise

Fräs hackad purju och häll sedan över passerade tomater, vatten, tärnad potatis och linser. Låt koka i ca 30 minuter.

Ha i sambal oelek, pressad vitlök, honung,  salt, peppar och krydda av med basilika. Låt koka ytterligare 10-15 minuter.

Servera med creme fraise.

Hoppas det smakar!

Kom ihåg: enkelt är gott!

Kram,
Jossie

en god kopp te är ♥

Publicerad 2012-01-17 22:14:49 i Allmänt,


Är det inte hur mysigt som helst att sätta sig invirad i en filt i soffan med en härlig kopp te efter en lång dag? 

Vitt och grönt te är mina favoriter - det är både gott & innehåller massa antioxidanter och andra bra näringsämnen. Många tycker att grönt te har en bismak, men i Liptons nya te här under så är den bismaken putsväck!

                  

Det här är mina favvos just nu. När man dricker grönt och vitt te så ska man inte ha kokande vatten, utan 70-80 grader. Om vattnet kokar så tar det död på antioxidanterna.

Förresten, te utan honung för mig är som Bamse utan sin dunderhonung! (Inte bra, alltså!)

Drick te! Må väl!

Kram,
Jossie

Lantbröd

Publicerad 2012-01-15 17:03:40 i Allmänt,







Att baka sitt eget bröd är både billigare och godare (och dessutom roligt att göra!)

Receptet kommer ursprungligen ur "Min Kokbok", men jag har gjort om det lite.


Lantbröd
2 limpor, ugn: 250 & 200 grader

Dag 1:

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten (37 grader)
  • 3 dl rågmjöl

Dag 2:

  •  7 dl vatten (37 grader)
  • ½ rapsolja
  • 1 msk salt
  • ca 13 dl dinkelsikt
  • ca 6 dl vetemjöl

Dag 1: Rör ut jästen med vattnet (37 grader) i en stor bunke och blanda i rågmjölet. Täck över med bakhandduk och låt stå över natten.

Dag 2: Blanda fördegen med vatten. Tänk på att vattnet ska vara 37 grader. Om vattnet är för varmt så tar det död på jästen, om det däremot är lite för kallt så går det bra om man låter brödet jäsa lite längre. Blanda sedan i olja, salt, dinkelsikt och vetemjöl. Arbeta smidigt, dvs tills degen släpper från degbunken. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.

Knåda på mjölat bakbord och forma till 2 stora limpor. För att få limporna så höga som möjlig: platta ut degen och rulla ihop den till en limpa. Sätt på ugnen på 250 grader. Jäs på plåt klädd med bakplåtspapper i ca 40 min.

Skåra bröden med vass kniv. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 250 grader i 10 minuter, sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare ca 35 minuter. Anledningen till att man gräddar bröden i varmare ugn de första minuterna är för att ugnen tappar värme när man ställer in så stora bröd. 

När bröden är färdiggräddade: Låt svalna under bakduk. 

Om du vill ha mjukare skorpa på bröden:  Låt de svalna något, pensla sedan med vatten och rulla in i bakduk.



Lycka till!

Kram,
Jossie




Första inlägget!

Publicerad 2012-01-15 16:33:54 i Allmänt,

Hallådär!

Jag är en snart 18årig student som vägrar nudlar och ser köket som en tillflyktsort från det annars rätt så hektiska studentlivet. Jag har aldrig bloggat förut och vet därför inte riktigt vad jag har gett mig in på. Förstår inget alls av alla designkoder och annat som gör bloggen finare, men förhoppningsvis lär jag mig så småning om!

Jag har ett syndrom; att jag aldrig någonsin klarar av att följa andras recept, oavsett om det är matlagning eller bakning. Jag älskar däremot att experimentera och hitta på egna recept.

På denna blogg tänkte jag dela med mig av mina recept och tips och förhoppningsvis ge lite inspiration till alla som känner sig fantasilösa och inte kan komma på vad de ska laga till middag.

Jag har precis tagit ut nybakat lantbröd ur ugnen och ska alldeles strax lägga ut receptet. Det luktar riktigt gott!

Kram på er alla,
Jossie

Om

Min profilbild

Jossie

När jag var liten var mitt största intresse att pyssla, att skapa saker. Det är ett intresse som jag aldrig växt ifrån, det har bara utvecklats. Idag skapar jag kanske inte samma saker som jag gjorde som 7 åring, men det är samma sak i skapandet jag älskar som mest - processen. Att sätta igång med något och inte riktigt veta hur det kommer att sluta är underbart och spännande. Det är själva skapandet jag älskar mer än den slutgiltliga skapelsen, även om den oftast är ätbar och väldigt god... :) Kontakta mig? [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela