Lantbröd
Att baka sitt eget bröd är både billigare och godare (och dessutom roligt att göra!)
Receptet kommer ursprungligen ur "Min Kokbok", men jag har gjort om det lite.
Lantbröd
2 limpor, ugn: 250 & 200 grader
Dag 1:
- 25 g jäst
- 3 dl vatten (37 grader)
- 3 dl rågmjöl
Dag 2:
- 7 dl vatten (37 grader)
- ½ rapsolja
- 1 msk salt
- ca 13 dl dinkelsikt
- ca 6 dl vetemjöl
Dag 1: Rör ut jästen med vattnet (37 grader) i en stor bunke och blanda i rågmjölet. Täck över med bakhandduk och låt stå över natten.
Dag 2: Blanda fördegen med vatten. Tänk på att vattnet ska vara 37 grader. Om vattnet är för varmt så tar det död på jästen, om det däremot är lite för kallt så går det bra om man låter brödet jäsa lite längre. Blanda sedan i olja, salt, dinkelsikt och vetemjöl. Arbeta smidigt, dvs tills degen släpper från degbunken. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
Knåda på mjölat bakbord och forma till 2 stora limpor. För att få limporna så höga som möjlig: platta ut degen och rulla ihop den till en limpa. Sätt på ugnen på 250 grader. Jäs på plåt klädd med bakplåtspapper i ca 40 min.
Skåra bröden med vass kniv. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 250 grader i 10 minuter, sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare ca 35 minuter. Anledningen till att man gräddar bröden i varmare ugn de första minuterna är för att ugnen tappar värme när man ställer in så stora bröd.
När bröden är färdiggräddade: Låt svalna under bakduk.
Om du vill ha mjukare skorpa på bröden: Låt de svalna något, pensla sedan med vatten och rulla in i bakduk.
Lycka till!
Kram,
Jossie