TILL STARTSIDAN

GALET GOD GLASS!!!

Publicerad 2012-07-24 22:30:17 i , Baka,




Igår köpte jag Leila Lindholms bok "one more slice" vilket liksom är lika med att jag testar något recept idag! Jag provade att göra glass som Leila kallar "semifreddo". (Helt utan glassmaskin!) När vi inte verkar få någon sommar så kan vi i alla fall få äta lite god sommarglass!

Som vanligt kunde jag inte heller hålla mig till receptet den här gången heller, och jag gjorde ett hopkok av olika recept och ändrade lite här och där med ett helt underbart (!!!) resultat.  PROVA!

8 portioner
Underbar jordgubb- & rabarberglass
5 dl jordgubbar
5 dl rabarber (ca 3 stjälkar)
½ dl vatten
4 dl socker

4 ägg
1 dl socker
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl creme fraise

Gör såhär: Börja med att göra en kompott av jordgubbarna, rabarbern, vattnet och sockret. Lägg allt i en kastrull och koka i 30 minuter. Låt svalna och ställ i kyl tills det är kylskåpskallt.
Gör sedan själva semifreddon. Separera äggulan och äggvitorna. Vispa gulan med ½ dl socker och de urskrapade fröna från vaniljstången tills det blir vitt och pösigt. Vispa sedan grädden och blanda ned den och 1 dl creme fraise i äggsmeten. Nu ska äggvitan vispas med resten av sockret till ett hårt vitt skum som sedan rörs ned med resten av glassmeten. Nu rör man även ner kompotten av jordgubbar och rabarber. Häll upp i en stor form, eller gör som jag och häll i två stycken gamla glassbunkar. Nu ska glassen frysas i ca 3-4 timmar, när den är klar ska den fortfarande vara mjuk i mitten för semifreddo är just "halvfryst" glass.
Om den står inne i frysen över natten tipsar Leila om att man då kan låta den mjukna i kylen ett tag innan servering.  



Tioåriga lillebror var min hjälpreda, han tyckte det var jätteroligt att göra glass!

Ni måååste verkligen prova denna, den var helt fantastisk!

Ta hand om er!
Kram!
Jossie
 
 
 

Pasta och linssås

Publicerad 2012-07-24 21:50:36 i Allmänt,

Jag brukar äta vegetariskt minst en gång i veckan, dels för att jag tycker att det är så himla gott, dels för att det är billigt, dels för att det är bra för jorden! Gjorde en superenkel linssås till pastan, i stället för köttfärssås, idag. Familjen tittade först misstänksamt på den obekanta röran men till sist slukade både 10åriga lillebror och farmor den med belåtenhet!
 
För 4-5 portioner
1½ paket röda linser (go green)
1 pkt passerade tomater
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 kruka färsk basilika
salt, peppar, olivolja till steking
 
Fräs vitlöken i olivoljan, tillsätt linser och passerade tomater och låt koka ca 5 minuter. Krydda med sambal, basilika, salt och peppar och låt puttra lite till, tills linserna blivit mjuka.

Jag serverade med pasta och hemodlad sallad.
 
Kram!
Jossie
 
 
 
 
 

Nytt!

Publicerad 2012-07-24 11:35:35 i Allmänt,

Jag älskar Leila Lindholm och har både hennes bok "a piece of cake" och "hello cupcake", så det var liksom självklart att även köpa denna bok när jag såg den i bokhyllan på Åhlens igår. Jag köpte även en ny sprits med tillbehör på Panduro. Idag blir det till att baka, baka, bakaaa! Helst ska alla recept provas på en och samma gång, vi får se hur det går, jag återkommer...
 
Kram!
Jossie

skolavslutningstårta

Publicerad 2012-07-24 11:04:42 i , Baka, tårta,

Vi brukar alltid äta tårta på skolavslutningen och i år gjorde jag den här lilla jordgubbstårtan. Detta var alltså i början av Juni när det faktiskt var lite sommar.. Dock var spritstyllen jag använde inte den bästa, så nästa köp får nog bli en ny sprits med tyllar! 

Rabarbermuffins

Publicerad 2012-07-09 01:46:40 i Allmänt,

Hejsan!
Det har varit rabarberns tid nu och jag har såklart försökt ta reda på denna syrliga, ljuvliga lilla stjälk med saft och annat bak. Idag testade jag att göra muffins med rabarber och vit choklad. Resultatet uppskattades av familjen! :-) 

För 12 muffins:
150 g mjukt smör
2 dl socker
3 ägg
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl skuren rabarber
1 msk mjöl
150 g vit choklad

Vispa ihop det mjuka smöret med sockret och tillsätt sedan ett ägg i taget. Vänd sedan i mjöl, bakpulver & vaniljsocker. Blanda den småskurna rabarbern med 1 msk mjöl och ha ned den och grovt hackad vit choklad i smeten och fyll muffinsformar med smeten. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter.
 
 
Lillasyster Julia hjälpte till hon också, med att slicka ur bunken. :-)
 
Kram!
Jossie
 

Rabarbersaft

Publicerad 2012-07-09 01:28:41 i Allmänt,

Heeej!
Under sommarlovet är jag hemma hos mina föräldrar, vilket betyder att jag har fler att laga mat och baka åt! Jag jobbar även ganska mycket och långa dagar, så därför hinner jag nästan aldrig uppdatera här.
 
För någon vecka sedan var det final i fotbolls EM och pojkvännen och hela familjen satt bänkade framför tv:n. Alla utom jag, för jag kokade rabarbersaft! Jag utgick från underbara Leila Lindholms recept och jag gjorde såhär:

För ungefär 2 flaskor:
1 kg rabarber
1½ liter vatten
5 dl socker
2 tsk citronsyra
Saft av 1½ citron

Skär rabarbern i små bitar och koka dem med vattnet i ungefär 15 minuter. Sila sedan saften och kasta resterna av rabarber. Nu kokar man upp saften igen med de övriga ingredienserna och låter den sedan svalna innan den hälls upp i rena flaskor.
Kram!
Jossie

Om

Min profilbild

Jossie

När jag var liten var mitt största intresse att pyssla, att skapa saker. Det är ett intresse som jag aldrig växt ifrån, det har bara utvecklats. Idag skapar jag kanske inte samma saker som jag gjorde som 7 åring, men det är samma sak i skapandet jag älskar som mest - processen. Att sätta igång med något och inte riktigt veta hur det kommer att sluta är underbart och spännande. Det är själva skapandet jag älskar mer än den slutgiltliga skapelsen, även om den oftast är ätbar och väldigt god... :) Kontakta mig? [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela