TILL STARTSIDAN

Nattjästa ostfrallor

Publicerad 2012-04-28 17:48:39 i Allmänt,



Dessa frallor var otroligt enkla att göra och blev riktigt goda! Man gör i ordning degen kvällen innan och låter jäsa över natten. Alltså är de perfekta om man vill ha nybakat bröd på morgonen.

Ca 12 frallor:
1/4 paket jäst
4 dl kallt vatten
1 msk rapsolja
1,5 tsk salt
100 gram smakrik riven ost
9 dl dinkelmjöl, siktat

Blanda ihop alla ingredienser, förutom hälften av osten, till degen på kvällen och låt stå täckt med plastfolie i kylskåpet över natten.
På morgonen sätter du på ugnen på 250 grader och liksom "klickar" ut den lösa smeten på en bakplåtsklädd plåt. Strö över resten utan den rivna osten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.


Kram,
Jossie

Fyllda färska lasagneplattor

Publicerad 2012-04-27 17:16:00 i Allmänt,



Hejhej!

Jag har alltid tyckt om spenat. När jag var liten och mamma lagade fiskpinnar och spenat så ratade jag fiskpinnarna och åt spenaten. En annan favorit är pasta, vem tycker inte om pasta liksom?
Här om dagen hittade jag ett recept i en tidning som innehöll just dessa, vilket gav mig inspiration till att göra något liknande.  

Studentlivet är hektiskt, så när jag väl tar mig tid att laga god mat brukar jag passa på att laga några portioner så att det räcker några dagar. Om man vill, kan man ju frysa ner någon portion!

För 4 portioner:
250 gram fryst spenat
1 silverlök/gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade
200 gram rökt skinka
1 förpackning färska lasagneplattor
2 dl matgrädde
2 dl mjölk
Ca 100 gram riven ost
Salt, peppar
Smör till stekning och form



Tina spenaten och krama ut vätskan. Fräs spenaten tillsammans med hackad lök, vitlök och tillsätt strimlad skinka. Krydda med salt och peppar. Fördela blandningen på de färska lasagneplattorna, rulla ihop dem och lägg dem i en smord ungsform. Snabbvariant: Häll över mjölken och grädden och strö sist över osten, ELLERgör en bottenredning, häll på mjölken och grädden och låt koka upp och tjockna. När det kokat upp och tjocknat drar du kastrullen av plattan och rör i osten. Häll sedan ostsåsen över rullarna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter i 225 grader.





Riktigt gott! Till och med pojkvännen som inte alls gillar spenat tyckte om det.

Kram!
Jossie

Morotskaka i form av cupcakes

Publicerad 2012-04-25 23:22:42 i Allmänt,



Hejhej hallå!
Jag har haft hur mycket som helst de sista veckorna och inte hunnit uppdatera. Idag tyckte jag att jag förtjänade att baka, efter morgonens matteprov, och det blev morotskaka i form av cupcakes! Såhär gjorde jag:

Cirka 15 st cupcakes/muffins:
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1½ dl mat-/rapsolja
4 dl rivna morötter

Frosting
60 gram mjukt smör
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 gram färskost
5 dl florsocker

Gör såhär:
Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda socker och ägg pösigt med elvisp och vänd sedan ner de torra ingredienserna med exempelvis en slickepott. Ha sedan i finrivna morötter och olja. Häll sedan upp smeten i formar, fyll dem ungefär 3/4.
Grädda i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter.




När muffinsen svalnat bladar du ihop frostingen, som du sedan brer över de kalla muffinsen.



Låt stå i kylskåp till servering!

(De blev lika goda som de ser ut! Muuuuuuuuuuums)




Kram på er!
Jossie

Hemmagjord drottningsylt & pannkakor

Publicerad 2012-04-01 17:35:52 i Allmänt,



Jag vet inte om jag vill kalla pannkaka för mat, oavsett hur gott det än må vara så tycker jag mest att det smakar efterrätt, men det blev i alla fall just pannkaka till lunch idag. Jag hade dock ingen sylt hemma, (och pannkaka utan sylt går ju inte!) så vad gör man då? Man gör egen sylt såklart!
Jag hade aldrig gjort sylt förut, men hade bär i frysen och tänkte "hur svårt kan det vara?" Och svårt var det absolut inte i alla fall! Testa du också! :)

Såhär gjorde jag;


Drottningsylt
Räcker till 4-6 portioner

200 gram hallon
150 gram blåbär
2.5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 st gelatinblad
2 tsk citronsyra

Jag började med att röra ihop hallon, blåbär och socker i en kastrull och sedan låta det koka upp och koka i några minuter. Under tiden la jag gelatinbladet i blöt. När bären och sockret kokat upp drog jag kastrullen åt sidan och tog bort skummet med en sked. Sedan blandade jag i gelatinbladet och citronsyran och lät det svalna.



Pannkakor är jättelätta att göra! Utgå ifrån hur många det ska räcka till och använd lika många ägg. Sedan tar man lika många deciliter mjöl och dubbelt så många deciliter mjölk. Såhär:

Pannkakor för 2 personer:
2 st ägg
2 dl mjöl
4 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
En nypa salt

Blanda ihop och stek!




Må väl!

Kram,
Jossie

Om

Min profilbild

Jossie

När jag var liten var mitt största intresse att pyssla, att skapa saker. Det är ett intresse som jag aldrig växt ifrån, det har bara utvecklats. Idag skapar jag kanske inte samma saker som jag gjorde som 7 åring, men det är samma sak i skapandet jag älskar som mest - processen. Att sätta igång med något och inte riktigt veta hur det kommer att sluta är underbart och spännande. Det är själva skapandet jag älskar mer än den slutgiltliga skapelsen, även om den oftast är ätbar och väldigt god... :) Kontakta mig? [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela