Hemmagjord drottningsylt & pannkakor
Jag vet inte om jag vill kalla pannkaka för mat, oavsett hur gott det än må vara så tycker jag mest att det smakar efterrätt, men det blev i alla fall just pannkaka till lunch idag. Jag hade dock ingen sylt hemma, (och pannkaka utan sylt går ju inte!) så vad gör man då? Man gör egen sylt såklart!
Jag hade aldrig gjort sylt förut, men hade bär i frysen och tänkte "hur svårt kan det vara?" Och svårt var det absolut inte i alla fall! Testa du också! :)
Såhär gjorde jag;
Drottningsylt
Räcker till 4-6 portioner
200 gram hallon
150 gram blåbär
2.5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 st gelatinblad
2 tsk citronsyra
Jag började med att röra ihop hallon, blåbär och socker i en kastrull och sedan låta det koka upp och koka i några minuter. Under tiden la jag gelatinbladet i blöt. När bären och sockret kokat upp drog jag kastrullen åt sidan och tog bort skummet med en sked. Sedan blandade jag i gelatinbladet och citronsyran och lät det svalna.
Pannkakor är jättelätta att göra! Utgå ifrån hur många det ska räcka till och använd lika många ägg. Sedan tar man lika många deciliter mjöl och dubbelt så många deciliter mjölk. Såhär:
Pannkakor för 2 personer:
2 st ägg
2 dl mjöl
4 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
En nypa salt
Blanda ihop och stek!
Må väl!
Kram,
Jossie