TILL STARTSIDAN

min goda lasagne

Publicerad 2012-03-12 18:47:24 i Allmänt,


Jag är lite som Katten Gustaf, då lasagne är en av mina absoluta favoriträtter och då och då lyxar jag till det och gör just lasagne. När jag väl gör det så gör jag ofta en stor sats så att det räcker läänge och om jag (mot förmodan!) skulle tröttna på att äta just lasagne dag ut och dag in så brukar jag frysa ner portioner tills jag blir sugen på det nästa gång.


VARNING!
Skynda dig att få en bit om du har middagsgäster - den har nämligen en tendens att ta slut väldigt snabbt!








Så här gör jag min lasagne:

4-5 portioner

Köttfärssås:
400 g köttfärs
1 silverlök
500g passerade tomater
1 vitlöksklyfta
Basilika, oregano, kalvfond
Salt & peppar

Ostsås:
Smör och mjöl till redning
Ca 10 dl mjöl och/eller grädde. (jag brukar blanda!)
Ca 3 dl riven ost
Salt, peppar

Lasagne-plattor

Jag börjar med att göra köttfärssåsen. Gör din egen favorit-köttfärssås, du behöver inte alls använda min! Men för att lasagnen ska bli så god som möjligt så är mitt tips att våga göra en kryddig köttfärssås. Eftersom ostsåsen är så himla mild så blir det väldigt bra ihop.

När köttfärssåsen står och kokar ihop så gör jag ostsåsen.  Den gör jag genom att börja med en bottenredning med smör och mjöl och häller sedan på mjölken/grädden och rör om tills det kokar upp. Det är viktigt att röra om hela tiden medans ostsåsen kokar upp, annars bränner det fast på botten! När det kokat upp så tar jag den av plattan och rör den osten och kryddar av med salt och peppar.

Psssst! Hemligheten för en riktigt god lasagne är att man ska ha riktigt mycket ostsås!

Nu varvar man lasagneplattor, köttfärssås och ostsås. För att det inte ska bränna fast i botten så är ett tips att börja med ett tunnt lager ostsås och sedan lasagneplattor. Sluta även med ostsåsåsen!






Grädda i mitten av ugnen i 200 grader tills den fått fin färg, då täcker du lasagnen med folie och låter den vara inne i ytterligare 15-20 minuter. Detta gör den otroligt krämig och god!


Toppa med lite parmensanost och servera med en grönsallad.






Hoppas detta gav lite inspiration, jag själv blev hungrig av att skriva inlägget så nu ska jag gå och värma just en bit lasagne!

Må väl!

Kram,
Jossie

KOMMENTERA?

Postat av: Mormor och Morfar

Publicerad 2012-03-12 19:01:05

Hej Jossie

Jättefin blogg. Så mycket du hunnit med att publicera. Lycka till. Väntar med spänning på nästa recept.

Postat av: Morbror

Publicerad 2012-03-12 20:26:12

Hej;-)Du är så duktig;-)Jag blir hungrig bara av att läsa recepten:-D

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jossie

När jag var liten var mitt största intresse att pyssla, att skapa saker. Det är ett intresse som jag aldrig växt ifrån, det har bara utvecklats. Idag skapar jag kanske inte samma saker som jag gjorde som 7 åring, men det är samma sak i skapandet jag älskar som mest - processen. Att sätta igång med något och inte riktigt veta hur det kommer att sluta är underbart och spännande. Det är själva skapandet jag älskar mer än den slutgiltliga skapelsen, även om den oftast är ätbar och väldigt god... :) Kontakta mig? [email protected]

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela