Rödavinbärsgelé & Blandsaft



Jag tycker om att plocka bär och svamp (i lagom mängd!) och det är nästan ännu roligare att få göra något av det sen! Om man plockar mycket och inte orkar ta reda på allt på en gång så funkar det ju kanonbra att frysa in och använda senare.
Under sommaren har jag hunnit testa att göra en del saft och sylt och igår gjorde jag även gelé.
Receptet på gelén och saften har jag fått av min kära mormor, men jag la till citronsyra för konserverande effekt och citronsaft för smak i saften.
Här kommer recepten!
Blandsaft, 2-3 flaskor
2 liter bär
(jag använde hallon, röda vinbär & rabarber)
5 dl vatten
5 dl socker
2 citroner, saften
2 tsk citronsyra
Koka sönder bären med vattnet till saft, ca 15 minuter. Sila noggrant, jag använder en saftsil. Tillsätt socker, citronsaft och citronsyra, rör om och koka sedan upp. Ta noga bort skummet och häll i rena flaskor.

Röda vinbärs gelé
2 liter röda vinbär
3 dl vatten
Gelésocker
Koka sönder bären med vattnet till saft. Sila av noga. Mät den silade saften och tillsätt lika mycket gelésocker som mängd vätska. Koka upp enligt anvisning på förpackningen (½ minut). Ta noga bort skummet och häll i rena burkar.

Ut i skogen eller er egen eller grannens trädgård och plocka bär vetja!
Kram!
Jossie