TILL STARTSIDAN

Fläskfilé & svamppasta

Publicerad 2012-10-24 18:41:00 i Mat,

Halloj! :)
Jag tror att jag nämnt tidigare att jag tycker om att plocka svamp. Bilden ovan är taget i slutet av september när jag och mamma drog iväg en fredagskväll för att bara plocka liiite svamp. I alla fall så hade jag en del svamp i frysen som fick komma till användning i en mumsig pastasås med fläskfilé! Jag gjorde såhär:
Jossies fläskfilé & svamppasta 2 portioner
150 gram fläskfilé
150 gram svamp (förvälld)
2 dl matgrädde
1 msk kalvfond
1-2 tsk torkad timjan
1 vitlöksklyfta
Sal, peppar
Valfri pasta

Skär fläskfilén i bitar och stek i smör. Tillsätt sedan svampen, jag använde trattisar och gula kantareller. Krydda med salt och peppar och häll på grädden. Låt koka ihop och ha sedan i kalvfond, vitlö och timjan. Servera med pasta!
För vegetariskt alternativ: Byt ut fläskfilén mot ytterligare 100 gram svamp!


Nam nam nam...

Kram!
Jossie

Morotskaka!

Publicerad 2012-10-18 23:29:00 i Baka,



Gör såhär:

Morotskaka  
3 ägg
3 dl socker
4 dl morötter, fint rivna
1½ dl rapsolja
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
2 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
En nypa salt

1 ask färskost, 200 g
60 g smör
2½ dl florsocker
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt och rör ned morötter och olja. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kryddor i en separat bunke och rör sedan ned det i smeten. Täck en mindre form, modell mindre långpanna, med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i 20 minuter.
När kakan har svalnat blandar man ihop färskost med smör och florsocker och breder på kakan. Skär sedan i lagom stora bitar.

Nam nam nam, de bara smälter i munnen.. :)

Kram!
Jossie
 

Bullmuffins!

Publicerad 2012-10-04 17:55:00 i , Baka,


Hejhej! :-)
Idag är det Kanelbullens Dag och jag ville självklart baka! Dock så hade jag mycket plugg att göra, och som ni kanske vet så tar det sin tid att baka bullar. Därför satt jag och funderade på vad man skulle kunna göra i stället..... och det blev bullmuffins! Det tog inte mer än 10 minuter att göra dom och sedan skötte de sig själva i ugnen, med andra ord perfekt om har har ont om tid men ändå vill ha en bulle idag!

Jossies bullmuffins, 12 st
100 gram smör, rumsvarmt
1½ dl socker
2 ägg
200 gram gräddfil
½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma

Fyllning:
3/4 dl socker
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker

Topping:
Flytande margaring

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen och vispa vitt och pösigt igen.
Rör ned gräddfil och mjölk.
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kardemumma i en separat bunke och rör sedan ned det i övriga smeten.
Häll i lite smet i varje muffinsform. Blanda sedan ihop Ingredienserna till fyllningen och ha i ungefär 2 tsk av den i varje muffin. Häll sedan på resten av smeten och toppa varje muffin med lite flytande margarin.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 20 minuter.
 
 
Fastän de är "låtsasbullar" är de lika goda som vanliga bullar! :)

Kram, och ät många många bullar nu!
Jossie
 

Baka baka liten kaka..

Publicerad 2012-10-03 19:53:00 i , Baka,

Hallå där! :)
Kakor är ju himla gott, tycker jag som den gottegris jag är. Dessutom är det ju busenkelt att baka småkakor!
Igår slängde jag ihop dessa små ljuvliga kolakakor, och hör och häpna, jag följde faktiskt ett recept! Vet inte när jag gjorde det sist. Det var i alla fall värt det, för kakorna blev perfekt sega och goda!
Receptet kommer från Vår kokbok och ni finner det även här nedan;

Kolakakor, ca 30 stycken
100 smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt på ugnen på 175 grader. Tärna smöret och lägg det och alla andra ingredienser i en matberedare och låt den arbeta ihop allt till en deg. Dela sedan degen i 3 delar och rulla varje del till en längd, ungefär lika lång som plåten. Lägg sedan rullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter och skär sedan längderna till kakor så fort du tagit ut dem ur ugnen.

Taadaaa..... KLART!
Lätt va? :-)

Pssst...Det kan vara smart att gömma kakburken på nåt sånt där smart ställe som man till och med glömmer bort själv, för annars finns en risk att kakorna snabbt försvinner....

Kram!
Jossie
 
 

Om

Min profilbild

Jossie

När jag var liten var mitt största intresse att pyssla, att skapa saker. Det är ett intresse som jag aldrig växt ifrån, det har bara utvecklats. Idag skapar jag kanske inte samma saker som jag gjorde som 7 åring, men det är samma sak i skapandet jag älskar som mest - processen. Att sätta igång med något och inte riktigt veta hur det kommer att sluta är underbart och spännande. Det är själva skapandet jag älskar mer än den slutgiltliga skapelsen, även om den oftast är ätbar och väldigt god... :) Kontakta mig? [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela